10.000 stappen per dag?

 

Tja waarom geen 11.000 of 9.000? Het aantal van 10.000 is ontstaan in de jaren '60 in Japan. De berekening ging er van uit dat wanneer er extra stappen gemaakt zouden worden bovenop het gemiddelde aantal van toen, wat neer kwam op een totaal van 10.000 stappen, er meer kcal verbrand zouden worden en dat een gezond gewicht en fitheid zou bevorderen. Wat uiteraard ook het geval is. In die tijd werd ook de nu zo populaire stappenteller geïntroduceerd.

 

Maar zoals heel veel adviezen betreft dit een richtlijn. Een richtlijn die geen rekening houdt met leeftijd, gezondheid, blessures of andere (matig) intensieve bewegingsvormen. In Nederland hebben we namelijk een breder advies wat bewegen betreft met 2,5 uur matig intensief bewegen in combinatie met 2 x per week spier- en botversterkende activiteiten. Matig intensief betekent dat de activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Deze 2,5 uur hoeft zich niet alleen tot wandelen te beperken maar daarvoor tellen ook bijvoorbeeld fietsen, tuinieren en zwemmen mee. Dus kom je niet aan je 10.000 stappen maar heb je daarnaast een uur gezwommen, je tuin gesnoeid of een avondje gedanst? Ook dan heb je genoeg beweging om er gezondsheidsvoordeel van te hebben.

Bovendien wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende leefstijlen van personen. De grootste gezondheidswinst is te behalen bij mensen met een zittende leefstijl. Wanneer iemand inactief is, zijn bijvoorbeeld 2.000 stappen extra per dag al winst. 

 

Dus maak van de 10.000 stappen per dag geen obsessie, er zijn misschien andere activiteiten die beter bij jou passen en die jij leuker vindt. Ga wel voor meer beweging en minder zitten want bewegen is goed, maar meer bewegen is beter!